Hoe blauw is Blauw Bloed?

//
De mogelijke inhoud van het boek van Deborsu houdt al een paar dagen de gemoederen verhit. De gezamenlijke pers speculeert er gezellig op los, op basis van enkele goed geplaatste lekken. En het publiek verlekkert zich al op voorhand over de sappige schandaaltjes die het ongetwijfeld zal bevatten. Heeft Paoloa effectief naast de pot geplast? Is Filip eigenlijk homo? Heeft Albert nog 12 onwettige kinderen geproduceerd? En heeft hij al dan niet een ongeoorloofd interview gegeven?

Ik moet zeggen, het interesseert mij maar matig. Ik behoor niet tot de groep van mensen die vinden dat het koningshuis maar afgeschaft moet worden. Geef toe, het geeft toch een zeker cachet aan ons land als we kunnen zeggen dat wij nog een echte koning met een kroon en een paleis hebben. En als een echte prinses op bezoek komt in het dorpsschooltje. Maar ik vind wel dat ze met minder egards behandeld zouden mogen worden. Uiteindelijk zijn het ook maar mensen die ’s morgens hun boterhammeke choco eten en daarna met de krant hun grote boodschap plegen.

Wat ik wel interessant vindt is een aantal van de gelekte beweringen tegen het licht te houden. Kunnen ze waar zijn? Zijn ze enkel bedoeld om schandaal te veroorzaken? Of zijn ze nog minder dan een storm in een glas water? Zo blijkt het “onwettig” interview bijvoorbeeld afgenomen toen Albert nog Prince was en dan wordt het plots een heel stuk minder “heftig”.

De verhalen rond onze sullige prins zijn legio. Er werd met hem gelachen toen hij aan Dirk Frimout tijdens zijn ruimtemissie vroeg wat hij daarboven allemaal zag. Nog meer hilariteit toen hij de geboorte van Elisabeth wereldkundig maakte door te zeggen : “het is een vrouwtje”. De persiflages van “Tegen de Sterren Op” zijn vaak zo angstaanjagend dicht bij onze perceptie van de prins, dat men in de verleiding komt om deze geënsceneerde faux pas’ voor waar aan te nemen. Het verhaal dat het een gearrangeerd huwelijk betrof en dat de kinderen door kunstmatige inseminatie zouden verwekt zijn, zal velen dan ook als “realistisch” in de oren klinken.

Het is best mogelijk dat dit een gangbare praktijk is bij de vorstenhuizen in Europa. Er zijn er trouwens niet meer zoveel. En de oude adel sterft ook schrikbarend snel uit. Daarom moet de koning elk jaar een hele resem plastieken baronnen en graven benoemen. Het wordt voor huwbare prinsen een echt probleem om nog een partner te vinden die geen bloedverwant is. Zeker als het een troonopvolger betreft. Er wordt namelijk van een toekomstig koning verwacht dat hij een krachtige figuur is, die het land op voortreffelijke manier kan vertegenwoordigen. Men kan het zich politiek niet veroorloven dat de eerstgeborene een aangeboren afwijking zou vertonen. Vroeger werden deze “ongelukskes” weggemoffeld, iets wat in de huidige gemediatiseerde maatschappij ondenkbaar is. Wat is er dan meer voor de hand liggend dan een eicel van de prinses/koningin buiten de baarmoeder te bevruchten, via DNA analyse op te sporen of de vrucht vrij is van aangeboren aandoeningen en het via kunstmatige inseminatie terug in te brengen. Ethisch verwerpelijk? Misschien, misschien ook niet. Maar het zou een mogelijke piste kunnen zijn. En wat als het zaad dat voor de bevruchting moet instaan niet gezond is? Hoe ver is dan de stap naar een bevruchting met vreemd, gezond zaad? Verwerpelijk? Ja. Onmogelijk? Nee.

Trouwens, toen men nog niet over onze hedendaagse medische technieken beschikte, zal er ongetwijfeld ook regelmatig wel eens een bastaard op de troon beland zijn, gewild of ongewild. Het voortbestaan van het koninkrijk was belangrijker dan de zuivere bloedlijn van de toekomstige vorsten.

Even een waarschuwing aan de lezers die dit bericht voor waar aannemen – het is volledig uit mijn duim gezogen. Het zijn theoretische mogelijkheden waarvan ik niet beweer dat ze waar zijn maar die theoretisch waar kunnen zijn. En da’s een hemelsbreed verschil.  En misschien moet u dit indachtig zijn wanneer u een boek leest met spectaculaire onthullingen.
//

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s