De Blonde Engel

In Griekenland werd in een Romakamp bij een onderzoek naar diefstallen in de buurt, een blond meisje aangetroffen.  De speurders hadden het vermoeden dat het kind niet verwant was aan de mensen, die zegden haar ouders te zijn.  Een DNA onderzoek bevestigde dit vermoeden.  Maria, zo heette het blonde wicht, werd volgens het Romapaar door haar moeder aan hen afgestaan.  Een verhaaltje waar de politie weinig geloof aan hechtte.  Getuigen hadden namelijk gezien (en gefilmd) dat het echtpaar het meisje liet dansen voor geld.  Men vermoedde dus ontvoering.

Maria’s moeder bleek een Bulgaarse Roma te zijn, die al een hele rist kinderen op de wereld had gezet.  Ze leefde met haar andere kinderen onder erbarmelijke omstandigheden.  Door een gril van de natuur had Maria’s moeder nog andere blonde kinderen gebaard.  Een zeldzaamheid maar niet exceptioneel zoals blijkt.  En ze had Maria weldegelijk bij de geboorte afgestaan aan het paar in Griekenland.

Door heel de hetze rond het blonde meisje in een zigeunerkamp, werd over heel de wereld nu veel scherper uitgekeken naar blonde en blauwogige kinderen in zigeunerkampen.  In Ierland werd een gelijkaardig voorval gesignaleerd.  Het meisje werd meegenomen en zowel de ouders als het kind werden aan een DNA onderzoek onderworpen.  In dit geval bleek het meisje weldegelijk een bloedverwantschap te hebben met het duidelijk donkerharig zigeunerpaar.

In beide gevallen was er ogenschijnlijk niets aan de hand en hebben de bevoegde diensten ingegrepen in het gezinsleven van zowel het paar in Ierland als dat in Griekenland, hoewel daar nog moet bepaald worden in hoeverre de overdracht wettelijk was.  Al snel klonken de verwijten dat overheden racistisch ingesteld waren ten opzichte van de Roma.  Er werd uitgegaan van ontvoering wanneer voor hen het plaatje niet klopte.  Maar stellen de criticasters zich ooit de vraag waarom overheden zo reageren?  Waarom is men argwanender tegenover bepaalde bevolkingsgroepen en tegen anderen veel minder of niet?

Omdat er gewoonlijk een goede aanleiding is om te vermoeden dat er iets niet klopt.  De ontdekking van Maria kwam er tijdens een onderzoek naar diefstallen in de buurt.  Griekenland is hier geen alleenstaand geval, ook hier in België gaan de aangiften van diefstal en huisvredebreuk naar omhoog wanneer er Roma in de buurt neerstrijken.  Wil dat zeggen dat ze allemaal dieven zijn?  In geen geval, maar de weigering om hun misdaden te laten bestraffen door de lokale overheden schept een klimaat van wantrouwen tegen de hele groep.

Roma maken er ook geen geheim van dat ze zich niet onderwerpen aan het lokale gezag, ze volgen alleen hun eigen Roma wetten en regels.  En het is ook geen geheim dat ze een andere visie hebben op eigendomsrecht dan wij.  Maakt hen dat slechte mensen?  Nee, zeker niet.  Maar hun onwil om zich te richten naar de vigerende lokale wetgeving en regels zorgt ervoor dat ze moeilijk of niet kunnen samenleven met de bevolking.

Zijn er fouten gemaakt in bovenstaande dossiers?  Moeilijk te zeggen.  De sociale diensten meenden dat er iets mis was en hebben de feiten onderzocht.  De heisa en de verontwaardiging die nu ontstaan zouden er in de toekomst voor kunnen zorgen dat de politie wel twee keer zal nadenken voor men weer een blond of roodharig kind meldt.  Wat nu als uw blonde engel ontvoerd was.  Zou u niet willen dat de politie net deed wat ze in Griekenland en Ierland deed?  Want bij deze twee gevallen was er niets aan de hand.  Maar is dat wel altijd zo?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s