Onderzoekers ontdekken de oorzaak van non-Gluten overgevoeligheid voor tarwe

Tot nog toe keken mensen je vreemd aan wanneer je zei dat je overgevoelig was voor tarwe.  De eerste vraag die ze gewoonlijk stellen is: “ah, je hebt een Gluten allergie?”.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat er wel degelijk zoiets bestaat als een overgevoeligheid voor tarwe die niets te maken heeft met de gluten in de korrel.  Ze hebben een groep van proteïnen ontdekt die symptomen van astma, MS, chronische pijn en andere symptomen kan teweeg brengen.

Glutenvrije diëten waren een absolute noodzaak voor mensen met Coeliakie, dat bij inname van gluten een hevige immunologische reactie veroorzaakte die op termijn schade aan de ingewanden, algemene ontstekingen en problemen met voedselopname kunnen veroorzaken.  Maar één of andere marketing manager zag een gat in de markt en de voedingsindustrie gebruikte het glutenvrije dieet al snel om gewicht te verliezen, te ontgiften en meer van die onzin zoals het verhoren van je libido en de capaciteit van je hersenen te verhogen.

De Gluten-hype had één groot nadeel, namelijk dat er wel degelijk een derde groep bestaat van mensen die geen tarwe eten, namelijk zij die geen Coeliakie hebben maar wie ziek worden door het eten van tarwe.  Deze groep kon op weinig begrip rekenen, niet van de omgeving en nog minder van de wetenschappelijke wereld, die deze groep al snel klasseerde bij de druktemakers en aandachtzoekers.

Maar in juli van dit jaar ontdekte een groep van internationale onderzoekers dat mensen met non-gluten tarwe overgevoeligheid wel degelijk ziek werden wanneer ze tarwe aten.  De voering van hun darmen was beschadigd en bloedonderzoek toonde hoge waarden voor systemische infecties.

Een andere groep onderzoekers vertrokken van het vermoeden dat één of andere proteïne de boosdoener was.  Ze bekeken een groep Amylase-Trypsine inhibitoren of ATI’s.  Het is een relatief kleine groep die ongeveer 4 % van de tarweproteïnen vertegenwoordigt maar ze zijn zeer krachtig.

Deze wetenschappers ontdekten dat het eten van pure ATI’s allerlei vreemde en vervelende reacties in het lichaam teweeg kunnen brengen.  Ontstekingen in de darmen maar ook in de lymfeknopen, nieren, milt en hersenen waren daar het gevolg van.  En diezelfde ontsteking kan de aanstoker zijn van auto-immuunziekten zoals reumatoïde arthritis, MS, astma, lupus en IBD of ontstekingen van de darmen.

Hoofdonderzoeker Dr. Schuppan van de Johannes Gutenberg universiteit in Duitsland stelt dat ATI en gluten een gelijkaardige maar toch onderscheiden reactie veroorzaakt in het lichaam.  ATI’s van tarwe besmetten vaak ook commerciele gluten en activeren daardoor een bepaald soort van immuuncellen in de darm en andere weefsels en kunnen zo bestaande symptomen of bestaande ontstekingen verergeren.

Conclusie: brood van de warme bakker is niet voor iedereen zo gezond als beweerd wordt.  We hebben al glutenvrij brood bij sommige bakkers en speciaalzaken.  Nu wordt het tijd voor ATI-vrij brood.  En tot dan wil zuiver speltbrood ook wel helpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s