Stock Photo Heaven

beach-carrying-couple-1310005Hebt u – zoals ik – altijd een chronisch tekort aan leuke foto’s maar hebt u niet het budget om grote sommen neer te tellen voor een paar leuke plaatjes, dan heb ik hier een paar sites voor jullie die vast en zeker het bezoeken waard zijn. Ze vallen bijna allemaal onder de Creative Commons CC0 licentie, wat wil zeggen dat je ze mag downloaden, gebruiken voor persoonlijk of zakelijk en dat je ze mag veranderen zonder dat je de fotograaf om toestemming moet vragen.  Een droom?  Wacht maar tot je begint te snuisteren in de vele gratis foto’s!

Pexels
(https://www.pexels.com)
Alle foto’s die je op Pexels vindt kan je gratis gebruiken, zowel voor persoonlijk als zakelijk gebruik. Je hoeft de auteur niet te vermelden, maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als je het toch deed. De fotograaf verdient ook een schouderklopje, zeker omdat hij zijn werk gratis aanbiedt. Je kan de foto’s zelfs bewerken en opnieuw gebruiken.
Pexels biedt zelfs een desktop app aan voor Windows en Mac, zodat je vanaf je desktop de hele catalogus kan doorzoeken. Verder is er ook nog een plugin voor Office, Chrome en Adobe. Zeker de moeite van het proberen waard.

Unsplash
(https://unsplash.com/collections)
Een gelijkaardige site als Pexels, met dezelfde gebruikerslicentie. Je kan de foto’s dus gebruiken voor commercieel of persoonlijk gebruik zonder dat je toestemming moet vragen. De auteur volgen op Instagram is wel het minste wat je kan doen :). Naast foto’s hebben ze ook een online winkel waar je allerlei gadgets kan kopen zoals een trui, notebook, pins, etc. Een mooie manier om toch iets terug te geven aan de fotografen. De opbrengst wordt namelijk verdeeld onder de artiesten. Het viel me op dat je bij Uplash iets meer kunstige foto’s terug vindt.

Stocksnap.io
(www.stocksnap.io)
Dit is de derde site die foto’s verdeeld onder de Creative Commons CC0 license. Je mag de foto’s dus gebruiken, wijzigen en delen voor eigen gebruik of voor zakelijk gebruik zonder dat je daarvoor toestemming moet voor vragen. De kwaliteit van de foto’s is goed, maar ze zijn toch iets minder “professioneel” dan de vorige. De site is zeker een bezoek waard want de search engine geeft je veel flexibiliteit.

Burst(by Shopify)
(burst.shopify.com)
De foto’s op deze site zijn ook gratis te gebruiken, maar hier zitten toch wel wat voorwaarden aan. Zo mag je ze niet gebruiken voor pornografische doeleinden, mag je de personen die afgebeeld zijn niet in een slecht daglicht plaatsen en kunnen er op de foto’s nog andere rechten gelden die niet op de website vermeld zijn. Op deze website moet je de licentievoorwaarden toch maar eerst goed lezen voor je de foto’s gebruikt.

Pixabay
(www.pixabay.com)
Ook weer een Creative Commons CC0 licentie met heel veel mooie foto’s. Persoonlijk zie ik ze minder geschikt voor zakelijke doeleinden, maar wie weet vindt je hier toevallig die ene foto waar je al zo lang naar zocht. De foto’s op deze site draaien heel vaak om sfeer of roepen een bepaald gevoel op.

Gratisography
(www.gratisography.com)
Een site met heel veel quirky, gekke, speciale en aandoenlijke foto’s. Ook weer volgens het CC0 principe. Springende katten, kaartspelende honden…. je vindt het hier allemaal 🙂

Nog het vernoemen waard:

 • Freestocks(freestocks.org)
 • Picography (picography.co) – oppassen, de foto’s onder “Related” zijn betalend
 • MMT Stock (mmtstock.com) – ook hier weer oppassen voor de “related” foto’s
 • PicJumbo (picjumbo.com)
 • Kaboom Pics (kaboompics.com)
 • Skitterphoto (skitterphoto.com) – hier heb ik een geweldige foto voor mijn boek cover gevonden.
 • Life of Pix (lifeofpix.com) – ook hier weer oppassen voor de reclame van de betalende sites
 • Little Visuals (littlevisuals.co) – de fotograaf en eigenaar van de site is overleden maar zijn familie houdt de site actief zodat je nog steeds kan genieten van de prachtige foto’s van Nick
 • Death to Stock (deathtothestockphoto.com) – de site is niet gratis, maar je kan wel gratis 14 dagen proberen
 • New Old Stock (nos.twnsnd.co) – de site staat bol van oude foto’s maar host ze niet zelf, ze verwijst meestal naar andere sites (zoals Flickr). De fotopacks zijn niet gratis
 • Jay Mantri (jaymantri.com) – mooie foto’s en videomateriaal
 • Styles Stock (styledstock.co) – Vooral vrouwelijk geinspireerde foto’s zoals make up, verzorging, foodies en bloemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s