Open Brief aan de klimaatbrossers

Vandaag, 24 januari 2019 betoogden 35.000 jongeren in verschillende Belgische steden voor het klimaat. Dit zijn officiële cijfers dus de werkelijkheid zal daar wel van afwijken, maar dat is bijzaak. Maar 35.000 jongeren besloten om hun studies voor de derde week op rij even op te schorten om te gaan betogen, om zich in te zetten voor maatregelen die het klimaat moeten redden en om de verschillende regeringen in ons land wakker te schudden.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het zeer nobel dat jongeren bekommerd zijn om hun leefwereld en hun toekomst. Maar ik vraag me af of deze jongeren wel goed nagedacht hebben over hun initiatief. Als we echt iets aan het klimaat willen doen, dan zijn hier een paar maatregelen die deze jongeren zelf kunnen nemen om het klimaat te redden.

  • Doe uw GSM weg! Het maken van die toestellen, die we niet meer kunnen missen is ontzettend slecht voor het milieu. In de batterijen zitten nikkel, zink, cadmium, lithium en andere zware metalen. Die komen zowel bij de productie als het hergebruik in het milieu terecht en vergiftigen ons drinkwater, onze planten en ons lichaam.
  • Ga niet meer met het vliegtuig op reis! Vliegtuigbrandstof  creëert broeikasgassen tijdens de vlucht, jawel dat zijn dezelfde gassen waartegen jullie protesteren. Om even een vergelijking te maken, een tripje naar het zuiden van Frankrijk met het vliegtuig stoot zo’n 7,5 keer zoveel broeikasgassen uit als een trein maar ook vier keer zoveel als een auto. Zit je echt in met het milieu, ga dan op reis in eigen land. Dat kan met de trein of met de fiets. En je ondersteunt er de lokale economie mee.
  • Doe je laptop of game computers weg! Ook hier zitten weer zware metalen in de batterijen die ons milieu verzuren. Maar ze gebruiken ook nog eens veel stroom. En waar halen we die? In België nog altijd uit vervuilende energie zoals steenkool, stookolie en gas. Gebruik terug papier en potlood, want papier is recycleerbaar en potloden zijn gemaakt van hout en koolstof, wat ook recycleerbaar is.
  • Kweek je eigen producten in de tuin! De reden waarom ons voedsel zo duur is omdat het een ellenlange ketting van transport moet doorlopen. We eten kiwi’s uit Australië. Die komen naar hier met schepen die nog meer vervuilend zijn dan vliegtuigen. We eten vissen die niet in onze wateren voorkomen en die dus ook op transport naar ons land moeten. En dat transport stoot ook weer broeikasgassen uit. Dus gooi je grasveldje om en plant wortelen, prei, selder, bloemkolen en andere groenten die hier groeien. En eet fruit van eigen bodem in plaats van papaya’s en andere exoten.
  • Koop geen kleren die gemaakt zijn in het Oosten. Los van het feit dat mensen voor een hongerloon moeten werken om ze te maken (ja, ook jou dure Nikes en je Timberlands…), maar de prijs van al die kleren en schoenen wordt zo hoog omdat ze eerst uit het Oosten verscheept worden naar de Verenigde Staten om vandaar weer op transport gezet te worden naar Europa. Hier gaan ze dan in vervuilende vrachtwagens om ze naar de winkel te brengen.
  • Koop niet online! Oh, ik weet het… hoe makkelijk is het niet om snel even online een maaltijd pakket voor heel de week te bestellen, of nieuwe stofzuigerzakken. En de volgende dag wordt het gratis aan huis geleverd! In een vervuilende dieselbestelwagen! En die wagentjes rijden 6 op 7 rond, van ’s morgens tot ’s avonds.
  • Gebruik geen kant en klare wasmiddelen of afwasmiddelen meer, want die komen in onze rivieren terecht en doden daar alle leven. Die dingen zitten vol fosfaten en nitraten wat super schadelijk is voor het milieu. Om je kleren proper te krijgen kan je zelf milieuvriendelijke zeep zonder parfum maken van dierenvet of je kan je kleren met een borstel schobben in zuiver water.
  • Weiger een ritje in de auto van je ouders maar ga overal te voet of met de fiets naartoe. En niet vals spelen door een elektrische fiets te gebruiken!  Gewoon trappen, het is goed voor het milieu en voor je conditie. Fitness studio’s worden dan overbodig.
  • Zet je verwarming uit en doe een extra trui aan, ook dat spaart weer aan uitstoot.

Alleen…. vrees ik dat die 35.000 jongeren het makkelijker vinden om één dag per week te brossen en lawaai te maken. Ik zie ze hun GSM nog niet weggooien, overal met de fiets naartoe gaan, zelf hun groenten kweken, hun eigen kleren maken van in België vervaardigde wol of katoen, hun kleren wassen op de oever van de rivier en al die andere dingen die zo normaal waren voor onze overgrootouders en die het milieu niet belastten. Het is makkelijk om te staan roepen dat de regering wat moet doen om zich daarna, vervuld van een warme gloed omdat men toch gaan protesteren is, terug te trekken in zijn eigen cocon van warmte en comfort.

Zolang die 35.000 scholieren en studenten niet zelf stappen ondernemen om hun eigen “carbon footprint” te verminderen, zullen ze voor mij een bende roepers blijven die niets wezenlijks hebben bijgedragen tot de oplossing van het probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s