Zijn er oplossingen voor ons klimaat?

heather-shevlin-369442-unsplash

U zal het al gemerkt hebben, ik heb niet zo begrepen op de klimaatbrassers. Oh, ik begrijp ze wel hoor, toen ik studeerde ben ik ook in Brussel mee gaan betogen. Dat doe je nu eenmaal als je jong bent. De grote massa verwijt ik weinig, alleen meeloopgedrag maar dat is normaal op die leeftijd. Mijn vorige posts zouden bij sommigen de bedenking kunnen oproepen dat ik al dat klimaatgezwets maar overbodig vindt en dat het wel goed is zo. Niets is minder waar!

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat we onze planeet niet naar de kl**** moeten helpen en dat het de laatste jaren duidelijk is geworden dat we niet echt goed bezig zijn om de natuur te bewaren voor het nageslacht. De plastic soep in de zeeën is niet imaginair, woestijnvorming bestaat echt. Alleen… niet alles is de schuld van de mens. Neem nu even de klimaatopwarming, milieugroepen roepen al jaren dat het komt door de uitstoot van broeikasgassen. Dat klopt maar wat ze er niet bij vertellen is dat dit niet de eerste keer is dat de aarde een beetje doldraait. Dat gebeurde al voor er mensen op onze aardbol rondliepen. Archeologen en paleontologen hebben in de grondlagen in België zowel tropische plantengroei als fossielen van polaire dieren gevonden. Dat wil dus zeggen dat ook hier in onze gematigde streken het klimaat zich niet aan de door ons gestelde regels heeft gehouden.

Wil dat dan zeggen dat we alles zijn beloop maar moeten laten?  Nee, absoluut niet. Er zijn een boel maatregelen die we kunnen nemen, die maar een kleine ingreep vergen en die een groot resultaat hebben. Laat ons de supermarkten eens onder de loupe nemen. Los van het feit dat je daar doorgaans alles vindt wat je nodig hebt, merk ik dat plastiek daar een soort van heilige graal is. Vlees dat verpakt is in (heel vaak onhandige) porties, groenten en fruit waar een kunststof schaaltje onder zit en dat afgedekt is door plastiek. Zelfs het fruit en de groenten dat je los kan kopen, moet je in een plastiek zakje steken. Het zou voor de overheid heel makkelijk zijn om winkeliers en supermarkten eerst te sensibiliseren en daarna verbaliseren om plastiekzakken te bannen en te vervangen door papieren exemplaren. Vlees voorverpakken kan handig lijken, maar het is even makkelijk om een koeltoog te voorzien met vlees en personeel om je de juiste aantal stuks of grammen af te wegen. Ongetwijfeld bestaat er afbreekbaar materiaal dat geschikt is om vlees in te verpakken en indien niet ligt hier een taak weggelegd voor de wetenschap.

Het kan natuurlijk nog altijd beter. Eén van de redenen waarom ons voedsel zo duur is, komt omdat we het in de supermarkt gaan halen. En dat heeft alles te maken met de lange verkoopsketen. Voor ons voedsel van de boer in de winkel ligt, is het al door vele handen gegaan. En die moeten allemaal een deel van de opbrengst hebben. Meer en meer boeren bieden hun producten nu rechtstreeks aan de consument aan door middel van tomaten-, aardbeien- en melkautomaten. In landelijke gebieden is het makkelijk om je eten bij de boer te kopen, maar in de stad is dat moeilijker. Waarom organiseert men niet zoiets als een groothandel waar boeren één keer per week hun producten naartoe brengen om ze daar te verkopen? De keten wordt een stuk korter, de boer houdt meer over en wij betalen minder voor ons voedsel.

Neem nu je nieuwe t-shirt of schoenen. Die zijn naar alle waarschijnlijkheid gemaakt in lage loonlanden, waarna ze met het meest vervuilend vervoermiddel op aarde (een schip) naar de US of Europa worden uitgevoerd. In grote magazijnen worden ze verdeeld over alle landen. En hoe geraken ze daar?  Juist, met vervuilende trucks. Bestaat er voor dit probleem een oplossing? Jawel maar dat vergt een samenwerking met alle andere landen. Als we de productie dichter bij huis brengen en het vervoer ervan naar de winkels of de klant doen met minder vervuilende treinen, dan zijn we al een pak verder. Maar kleren die in België gemaakt worden zijn verschrikkelijk duur in vergelijking met de kleren die in het Oosten worden gemaakt. Dat komt door de kost op arbeid. Zolang onze kost op arbeid hoog blijft, zullen we nooit competitief worden ongeacht wat een minister van economie daar over zegt. Klanten blijven heus je merk niet kopen voor je mooie ogen. Er moet iets voor henzelf inzitten en dat is meestal de prijs.

Ook aan de energievoorziening valt wat te doen. Het is natuurlijk van den gekke dat we elke winter de stuipen op het lijf gejaagd worden met afschakelplannen voor onze elektriciteit maar dat de overheid tegelijk wel beslist om tegen 2025 alle verbrandingsmotoren te bannen van onze wegen. Als we nu al niet genoeg stroom hebben gaat dat echt niet beteren als we ’s avonds allemaal onze wagen nog eens aan het stopcontact moeten hangen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kernenergie nog altijd de milieuvriendelijkste energie is die je kan hebben. Ik weet wel, de groene jongens proberen ons bang te maken met het vooruitzicht dat onze kinderen en kleinkinderen allemaal 4 armen en 3 ogen gaan hebben als we verder blijven investeren in kernenergie, maar wist je dat het afval voor een groot deel recycleerbaar is en dat er maar een heel klein deel opgeslagen moet worden? En zeg nu eerlijk, we wonen toch niet echt in een aardbevingsgebied en tsunami’s zijn hier al een paar eeuwen niet meer voorgekomen. Onze centrales zijn dus betrekkelijk veilig. En veel properder dan kolen, gas of biomassacentrales.

Moeten we iets aan het milieu doen?  Absoluut! maar laat ons dan niet luisteren naar mensen met een verborgen agenda. Groen, Greenpeace (de sponsors van Anuna en consorten), veganisten etc. willen hun eigen extreme agenda doordrukken door desinformatie. Ja, een deel van wat men zegt is waar, maar men verzwijgt wat niet in het plaatje past. En dat neem ik ze zeer kwalijk! Als gewone burgers hebben we niet de kennis of de middelen om uit te maken WAT men ons wijsmaakt en WAT men ons verzwijgt. Laat ons daarom luisteren naar de wetenschap. Laat ons klimatologen, geologen, geschiedkundigen, fysici, biologen, astronomen, en andere -ogen en -omen samenbrengen en laat ze samen naar één versie van de waarheid zoeken. En laat ons die gebruiken om ons op te baseren. Laat ons zoeken naar oplossingen in plaats van gekke slogans te bedenken. Laat ons het huidige samenlevingsmodel herbekijken en keuzes durven maken. Ook keuzes die misschien politiek niet zo correct zijn (wie heeft er in ’s hemelsnaam ooit het woord politiek correct uitgevonden????) of niet goed vallen bij iedereen. Maar laat ons vooral fair blijven en verder denken dan de volgende verkiezing.

Onze wereld is constant in verandering, continenten zijn verschoven, diersoorten zijn uitgestorven en anderen zijn er voor in de plaats gekomen, tropische periodes wisselen af met ijstijden…. onze rijke geschiedenis vertelt ons wat we kunnen verwachten. Sommige dingen kunnen we niet tegen houden. En van andere dingen moeten we ons afvragen of we ze wel moeten tegenhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s