Mogen we nog leven?

Eén van de twee vliegtuigen van BA die een speciale tekening kregen voor de Olympische Spelen. Deze vervoerde de vlam

Hebt u ook soms het gevoel dat in onze huidige maatschappij niks meer mag? Je krijgt op je kop als je met het vliegtuig op reis gaat. Je wordt vies bekeken als je de auto neemt. Het is “not done” als je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen. Je moet vegetarisch gaan eten want dieren zijn slecht voor de planeet! En weet u wat? Ik ben het echt kots… maar dan ook kotsbeu!

Die geweldige klimaatridders kijken naar de huidige problemen door een tunnel die nog smaller is dan een WC rolletje. Al wat ze zien is vliegtuig = fossiele brandstof = slecht. Het bredere plaatje zien ze niet. Want vliegtuigen zijn ook een economische noodzaak. Vliegtuigen vliegen niet alleen met vakantiegangers maar veel meer met mensen die voor hun job naar het buitenland moeten. Of om vracht te vervoeren. Want het alternatief is dat alle vracht per schip gaat en dat is nog een stuk vervuilende dan een vliegtuig. Vliegtuigtaks heffen is een pleister op de verkeerde plaats, namelijk naast de wonde. Je moet mensen geen dingen gaan verbieden of extra belasten. Je moet onderzoek doen naar schonere energie die minder impact heeft op het klimaat! Maar om één of andere reden wordt die logische keuze over het hoofd gezien. Waarom? Geen idee. Het zal waarschijnlijk gemakkelijker zijn om te betogen of bevlogen toespraken te houden dan effectief met realistische voorstellen te komen.

Juist, realistisch. Want de huidige kernenergie vervangen door gascentrales is totaal van de pot gerukt! Momenteel is er niets schoner en goedkoper dan kernenergie. OK, die dingen beginnen op leeftijd te komen en ooit zullen we ze wel eens moeten vervangen, maar daar hadden ze al jaren geleden moeten over nadenken. Toen had men al moeten investeren in onderzoek naar andere energiebronnen die niet uitgeput geraken en waarvan men het afval ofwel kan hergebruiken of herwerken. Het studiecentrum voor kernenergie in Mol is nu bezig met onderzoek naar een nieuw soort reactor maar dat is 10 jaar te laat.

Een ander stokpaardje van de klimaatridders is de auto. Weer dezelfde tunnelvisie: auto = fossiele brandstof = slecht = moet weg. Eén of andere gek is nu op het idee gekomen om elk gebruik van de wagen te gaan belasten, onder het mom van: “dan zullen de mensen hun auto wel laten staan”. Welke simpele ziel bedenkt zo iets? Misschien woont die simpele ziel wel in de stad waar je op elke hoek van de straat een vervuilende bus of een elektrische (dus ook vervuilende) tram kan nemen. Je moet op het platteland je auto eens proberen te vervangen door het openbaar vervoer! Men wil ons overtuigen om onze auto thuis te laten terwijl er eigenlijk geen alternatief is. Het openbaar vervoer is onbetrouwbaar en in grote delen van België schaars. Investeren in meer en beter openbaar vervoer is een utopie, het zal altijd onbetrouwbaar en veel te duur blijven.

We mogen ook niet meer eten wat we lekker vinden. Vlees is slecht want dieren laten windjes en dat is slecht voor het milieu dus gaan we geen dieren meer kweken voor vlees want dat is veel gezonder! Vertel dat aan de veeboer die nu al nauwelijks uit de kosten komt door een scheefgetrokken economische keten. Vertel dat aan je ingewanden, die gemaakt zijn voor omnivoren. Als vegetarisch eten zo gezond was voor ons dan zouden we een veel langer darmstelsel hebben, zouden we een ander soort gebit hebben en zouden we geen extra vitaminen en sporenelementen moeten nemen als we ons vlees laten staan. Panda’s waren ooit carnivoren maar werden door schaarste gedwongen om zich te gaan voeden met planten. Resultaat is dat hun hersencapaciteit danig afnam en dat ze nu zelfs niet slim genoeg meer zijn om zichzelf voort te planten.

Dan heb ik het nog niet gehad over de dingen die we niet meer mogen denken of zeggen. Je mag een donkerhuidig persoon geen neger of zwarte meer noemen. Voorlopig schopt kleurling nog niet tegen schenen, maar ik voorspel dat ook dat woord binnen de kortste keren uit onze Van Dale geschrapt zal worden. Bleeksmoel, blanke en witte mag dan weer wel want wij waren ooit (in een ver verleden) een onderdrukker dus ons mag men beledigen, zwartmaken (oei, nu gebruik ik toch het woordje zwart zeker?) en stigmatiseren. Kan allemaal geen kwaad. Overdrijf ik? Denk dan maar eens aan heel die discussie rond zwarte piet en sinterklaas. De sint mag geen kruis meer op zijn mijter want dat stoot bepaalde mensen voor het hoofd (sint wil zeggen heilig en refereert naar de kerk, moet zijn naam dan ook veranderen? Naar gewoon Klaas? Of maak ik nu slapende honden wakker?), zwarte piet mag niet meer zwart zien want dat is stigmatiserend voor volkeren die ooit gekoloniseerd waren. En weet je wat er verdorie zo erg is? Die mensen die nu moord en brand roepen en van het woord “racisme” hun persoonlijke slogan hebben gemaakt, die zijn zelf nooit bezet geweest, hebben nooit aan den lijve ondervonden wat kolonisatie was. Ze zijn alleen plaatsvervangend kwaad!

Dat lijkt wel het thema van de laatste jaren. Iedereen is plaatsvervangend kwaad of verontwaardigd. Niet om iets wat henzelf is aangedaan of waar ze zelf last van hadden. Nee, ze gaan zich schamen uit naam van mensen die daar helemaal niet om gevraagd hebben. Ze zijn verontwaardigd als iemand lederen schoenen draagt want daarvoor is een dier gestorven. Dat zijn linnen schoenen in Bangladesh in een sweat shop gemaakt zijn, zal hem worst wezen. Ze zijn verontwaardigd omdat er veel broeikasgassen in de lucht zijn maar vliegen zelf nog galant een paar keer per jaar voor hun plezier naar één of andere tropische bestemming. Ze zijn verontwaardigd wanneer voor een kinderfeest nonkel Jef zich zwart maakt om de kinderen te vermaken. Want donkere mensen hebben een verleden van kolonisatie en dat is stigmatiserend! Het valt op dat telkens wanneer één of ander wollig type weer met een belachelijke verontwaardiging komt, zijn beschermelingen hem aankijken als een koe die naar een trein staart want zij hebben daar helemaal niet om gevraagd.

Als we nu eens allemaal gewoon doen, dan zijn we al gek genoeg. Wil je op vakantie met het vliegtuig? Prima, u hebt een heel jaar hard gewerkt en vakantie is uw beloning voor de bijdrage die u leverde aan de economie en het welzijn van ons land. Wil u een firmawagen omdat u in uw job op één dag verschillende klanten moet bezoeken? Schaam u daar niet voor, die firmawagen is een werkgereedschap zoals dat voor een boer een ploeg is en voor een schilder een ladder. Wil u graag een steak op uw bord hebben? Schaam u daar niet voor, als scheetjes een maatstaf zijn voor uitroeiing stel ik voor dat we beginnen met de mens want die laat ook scheetjes en die zijn ook slecht voor het milieu! In welk opzicht verdienen wij het meer om scheetjes te laten dan dieren?

En maak u niet druk in dingen die je niet kan veranderen. Dat is slecht voor de gezondheid en als je daar ziek van wordt dan drukt dat weer op de kosten van volksgezondheid en dan loopt het overheidstekort weer op. Laat ons gewoon doen. Als ons iets niet zint, kom dan met een werkbaar alternatief in plaats van keet te schoppen. En maak je niet druk, dat is slecht voor uw gezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s